دلایل واگذاری کشت و صنعت کارون شوشتر

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، کشت وصنعت کارون شوشتر با دارا بودن ۶۰٫۰۰۰هکتار اراضی کشاورزی و ظرفیت اسمی تولید۲۰۰٫۰۰۰تن قند وشکر بزرگترین مجموعه کشاورزی جنوب غرب ایران وبزرگترین کارخانه تولید قند وشکر خاورمیانه محسوب می شود که در روزگاری نه چندان دور دارای۱۳۰۰۰کارگر بود و بخش اعظم اقتصاد وبازار شهرستان شوشتر،گتوند، مسجدسلیمان، دزفول و شوش از طریق این کارخانه تامین می شد با تغییر مدیریت جدید ظرفیت تولید این کارخانه از ۱۶۰٫۰۰۰ تن در سه سال قبل، به زیر ۱۰۰٫۰۰۰تن تقلیل یافته است و زیان انباشت شده ی این کارخانه به رقم ۱۲۰۰میلیارد تومان نزدیک شده است. و وضعیت سایر صنایع وشرکتهای جانبی این کارخانه ، نظیر شرکت ماهی کارون ،خوراک دام و واحد فورفورال که محل اشتغال صدها خانوار می باشد نیز حاکی از عدم مدیریت صحیح از امکانات در مقایسه با سالهای قبل را دارد هرکدام از این شرکتها به نوعی با کاهش تولید یا انباشت هزینه های چند میلیاردی مواجه شده است.
برای نمونه شرکت ماهی کارون با داشتن قریب به ۴۳۰ هکتار مزرعه ماهی به رقم بسیار ناچیزی از سود دهی رسیده است و رقم میانگین تولید در آن که بصورت استاندارد بین۴۰۰۰ تا۵۰۰۰کیلو در هکتار باید باشد هم اکنون به ۲۳۰۰کیلو گرم رسیده است.
متاسفانه بررسی ها نشان می دهد معضلات اقتصادی جدیدی که گریبانگیر این کارخانه شده است ارتباط مستقیمی با تغییر مدیریت کارخانه در سالهای گذشته داشته و زیان ده شدن و کاهش تولید سالهای اخیر به یکی از دلایل مهم واگذاری این کارخانه به بخش خصوصی تبدیل شده است.
برخی کارشناسان با سابقه وناظران بیرونی که شناخت دقیقی از ظرفیتهای تولیدی وفرصتهای اقتصادی این کارخانه دارند، بر این باورند که ممکن است میان زیانده شدن کارخانه کشت و صنعت کارون و زمزمه های واگذاری آن به بخش خصوصی رابطه ای وجود داشته باشد.
محمدرسول منجزی ده بالا، یکی از کارکنان این شرکت گفت طریقه واگذاری کشت و صنعت کارون وصنایع جانبی آن علاوه بر آنکه موجب افزایش بیکاری و فقر در منطقه خواهد شد، نوعی اجحاف در حق مردم می باشد زیرا این درهنگام ساخت کشت وصنعت کارون در۵۰سال پیش با اجبار دولت روستاهای زیادی درمنطقه «دیمچه» و «نگاز» محو گردید تا در اراضی آن طرح عظیم کشت و صنعت کارون ایجاد گردد در آن زمان بامداخله و تهدید و ترغیب حکومت پهلوی و وعده اشتغال در کارخانه روستاییان راضی به ترک روستاهای خود شدند و به اجبار از منطقه رانده شده و درحاشیه شهرشوشتر سکونت گرفتند اما طی سالهای اخیر به مرور با طرح های تعدیل نیرو پرسنل بومی منطقه از شرکت بازخرید یا اخراج شده و افراد غیربومی به عنوان خریداران و بخش خصوصی به کارخانه تردد می کنند که نگرانی هایی را ایجاد کرده است، وی اظهار داشت در سال گذشته ده ها هکتار از باغات مرکبات این کارخانه با رقم ناچیز چند میلیون تومانی به بخش خصوصی واگذار گردید و چند ماه بعد کمتر از بیست درصد این باغات به قیمت چند میلیارددربازار معامله شد.
محمد. ب. یکی از کارشناسان کشاورزی کشت و صنعت کارون به خبرنگار اقتصادی اظهار داشت، در صورت مدیریت صحیح بالا بردن ظرفیت تولید کارخانه کارچندان دشواری نیست ، اما متاسفانه سوء مدیریت در این کارخانه پرسنل را بی انگیزه و تولیدات را با کاهش داده است.
شایان ذکر است مدیریت اداری و شرایط کارگری در این کارخانه نیز طی دهه گذشته دارای افت و خیزهای نامطلوبی بوده که تاثیرات اجتماعی آن هم بر شهرستان شوشتر ،گتوند و هم بر تولیدات کارخانه قابل بررسی است،در اوایل دهه ۸۰ شمسی با استناد به قانون کارهای سخت و زیان آور بسیاری از شاغلین این شرکت بازنشسته شدند، همچنین سالهای اخیر بر اثر سوء مدیریت تغییرات نامطلوبی در دوشهرک سازمانی این کارخانه اتفاق افتاد، بخش اعظمی از شهرک سازمانی بوستان ویران شد و شهرک مسکونی نی آباد نیز با کاهش خدمات مواجه شد بطوریکه شرایط زندگی خانواده های کارکنان در این دو شهرک بسیار مشکل شده است.

تهیه و تنظیم:نیازکارخانه